body background

Cégünk mint magyarországi fővállalkozó valósította meg a minőségmérő laboratóriumot és kőolaj mérő állomástBy
vtveres_admin
21 november 16
0
comment

Új nemzetközi mérőállomást és kőolajelemző labort adott át fényeslitkei szivattyútelepén a Mol csütörtökön. A csaknem 2,3 milliárd forint értékű fejlesztéssel a társaság a legmodernebb eszközökkel mérheti a Magyarországra a Barátság-2 kőolajvezetéken érkező kőolaj mennyiségét és minőségét.

mol_szalay576Szalay Zsolt, a Mol Magyarország logisztikai igazgatója (b) és Igor Nyikolajevics Katsal, a Transznyefty alelnöke a Mol új nemzetközi mérőállomása és kőolajelemző laborja átadási ünnepségén MTI Fotó: Balázs AttilaSzalay Zsolt, a Mol Magyarország logisztika igazgatója elmondta: a beruházás a kőolajvezeték üzemeltetője, az orosz Transznyefty állami kőolajszállító cég javaslatára kezdődött, melynek keretében a Barátság-vezetékrendszer minden nyugati átadópontján modern mérési-ellenőrzési rendszer épült ki. Kifejtette, a fényeslitkei szivattyúállomás a Magyarországra irányuló energiafolyosók meghatározó “keleti kapuja”, így kiemelt szerepet játszik a magyar energiaellátásban. Az itthon feldolgozott kőolaj jelentős hányada a Barátság kőolajvezetékeken keresztül fog érkezni – tette hozzá Szalay Zsolt.

Az új állomás a több mint negyven éve épített állomást váltotta fel, ezen keresztül fogadja a Mol a kőolajimportjának mintegy 80 százalékát, évente mintegy 5,5 millió tonnát, amely Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül érkezik a társaság százhalombattai finomítójába.

Az érkező kőolaj mennyiségét mérő, a magyar, az orosz és az uniós szabványoknak is megfelelő új állomás beruházási értéke 2,1 milliárd forint volt, amelyet a Mol finanszírozott. A kiviteli tervet a magyar OT Industries és az orosz Transznyefty Metrologya készítette, a berendezést pedig Oroszország legnagyobb szénhidrogén-mérő eszközöket gyártó és kivitelező cége, az OGSB Ltd. gyártotta. Az akkreditált, 180 millió forintért kiépített kőolajelemző labor pontosabb és részletesebb vizsgálatokat tesz lehetővé, segítségével az eddigi 4 helyett a kőolaj 15 paraméterét vizsgálhatják.

Igor Nyikolajevics Katsal, a Transznyefty alelnöke elmondta, hogy az eddig használt mérőrendszert 23 évvel ezelőtt helyezték üzembe Fényeslitkén, a kőolajszállítás minőségi és mennyiségi fejlesztése érdekében ezért szükséges volt a technika modernizálása.

A Barátság kőolajvezeték a világ leghosszabb kőolajvezetéke, hossza több mint 4 ezer kilométer, és évi 70 millió tonna szállítókapacitással rendelkezik. A vezeték Magyarországra érkezése előtt Ukrajnában kettéválik, a Szlovákia felé tartó felső szakaszt Barátság 1-nek, a Magyarországon keresztül Horvátország felé irányuló szakaszt pedig Barátság 2-nek nevezték el, utóbbi építését 1972-ben fejezték be.

Forrás: http://magyarhirlap.hu/cikk/71817/Uj_meroallomast_es_labort_adott_at_a_Mol#sthash.LgE3PY7t.dpuf

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>